top of page

Detox och matsmältning

Vad gör vi med våra kroppar? Vad föder vi dem med? Ibland kan det vara bra att stanna upp och fundera på vilken typ av diet och mängder av födoämnen vi äter. Inom Ayurveda och yoga rekommenderas att hålla perioder med renande kost så att man kan lämna plats för ny energi. Här följer lite tips!


Det mest naturliga sätten att avgifta kroppen är:

  • Begränsa alkohol och andra gifter.

  • Drick mer vatten.

  • Få tillräckligt med sömn.

  • Följ en hälsosam kost.

  • Svettas ut.

  • Släng kemikalierna.


Här är de 9 bästa avgiftande livsmedel:

  1. Lök

Lök innehåller många hälsofördelar och innehåller allicin, quercetin och flera andra polyfenol-antioxidanter. Dessa föreningar hjälper till att skydda kroppen från oxidativ stress, vilket bidrar till tillstånd som hjärtsjukdomar och cancer. De hälsosamma föreningarna i lök är mer koncentrerade i de yttre lagren, så skala av så lite som möjligt nästa gång du skivar. (Färskskuren och krossad vitlök innehåller också allicin.)


  1. Korsblommiga grönsaker

Korsblommiga grönsaker – som broccoli, blomkål och brysselkål – är fulla av avgiftande svavelföreningar som sulforafan, vilket ger dem sin skarpa smak och lukt. De hjälper också levern att utföra sin roll i att eliminera gifter. Dessa krispiga grönsaker har kopplats till att hämma utvecklingen av flera typer av cancer, och sulforafan hjälper även till att bearbeta östrogen.


  1. Gurkmeja

Lök, som härstammar från Syd- och Sydostasien, har människor förlitat sig på denna gula krydda i århundraden för att behandla lever- och matsmältningsproblem som kolit, magsår och matsmältningsbesvär. Gurkmejas främsta fördel är dess roll som antiinflammatoriskt, vilket hjälper till att stödja en stark immunfunktion. Forskning har visat att gurkmeja stödjer hjärnhälsan, sänker triglycerider och kan skydda mot cancer i tjocktarmen, magen och matstrupen.


  1. Blåbär

Dessa små bär har en koncentrerad effekt. Antocyanin, som ger dem sin mörkblå färg, kan fungera som en antioxidant och hjälpa till att neutralisera fria radikaler – de instabila molekyler som är kopplade till utvecklingen av cancer, hjärtsjukdomar och Alzheimers sjukdom. Blåbär innehåller också kostfiber (liksom de flesta växtbaserade livsmedel), som smälts av probiotiska bakterier i tarmen och producerar en bränslekälla för tarmcellerna. Det är en process som är avgörande för matsmältningen och hjälper till att balansera immunfunktionen. Fiber binder också till skadliga föreningar, vilket säkerställer att de inte absorberas från tarmen tillbaka till blodomloppet. Om du kan, välj vilda blåbär, som innehåller mer antocyaniner än större, kommersiella sorter.


  1. Grönt te

Om det inte är en del av din dagliga ritual att dricka grönt te, överväg att prova det. Den är koncentrerad med katekiner, kraftfulla antioxidanter som kan hjälpa till med avgiftningsprocessen. Grönt te skyddar också mot cancer, hjärt-kärlsjukdomar och till och med karies.


  1. Yoghurt

Yoghurt är en utmärkt källa till probiotika, nyttiga mikroorganismer som kan hjälpa till att bekämpa inflammation. Allt som minskar inflammation stöder avgiftning och immunhälsa. Probiotika främjar också en balanserad tarm genom att producera kolonier av friska bakterier som kan hjälpa till att bekämpa sina skadliga motsvarigheter.


  1. Linfrön

Linfrön är naturens absolut mest koncentrerade källa till lignaner, kemiska föreningar i växter som ger antioxidantfördelar, hjälper kroppen att regelbundet rensa sig från avfall och metabolisera östrogen. De innehåller också omega-3, och i synnerhet alfa-linolensyra (ALA), som bekämpar inflammation. Linfrön kan sänka kolesterol, förbättra hemoglobin A1C (blodsocker över tre månader) och till och med lindra milda klimakteriebesvär. Malda linfrön smälts lättare (dess näringsämnen exponeras för bättre absorption), vilket ger dig en större hälsofördel än hela frön.


  1. Soja

Goda nyheter för edamamälskare: Soja är rik på E-vitamin, som fungerar som en antioxidant i kroppens avgiftningsreaktioner. Dessutom innehåller den isoflavoner som omvandlar fria radikaler till vattenlösliga föreningar (även genom avgiftningsreaktioner) så att de lätt kan utsöndras. Vi föreslår att du endast köper ekologiska sojaprodukter för att undvika genetisk modifiering och bekämpningsmedel.


  1. Röda druvor

Röda druvor innehåller resveratrol, ett fytonäringsämne och en antioxidant som fångar upp fria radikaler och som kan skydda oss mot hjärtsjukdomar. Resveratrol har också kopplats till livslängd och cancerförebyggande åtgärder i studier på möss och andra djur. Men var medveten om vilka klasar du köper: På grund av deras tunna skal innehåller druvor fler typer av bekämpningsmedel än någon annan frukt. Överväg ekologiskt odlade druvor för att få den största avgiftningseffekten.



Här är 5 örter och kryddor för naturlig avgiftning

  1. Koriander

Våra kroppar utsätts för tungmetaller varje dag via mat, vatten, läkemedel, tillverkade produkter, föroreningar med mera. När tungmetaller ackumuleras för att nå giftiga nivåer kan de leda till en rad symtom och kroniska tillstånd. De kemiska föreningarna i koriander fungerar som naturliga rengöringsmedel, binder till giftiga metaller och löser upp dem för enklare transport ut ur kroppen.


Känd för sin unika, omöjliga smak och används ofta i mexikansk matlagning, kan koriander införlivas i alla typer av mat – fågel- och fiskrätter, sallader, salsor, blandade smoothies med mera. Den kan lätt hittas i livsmedelsbutiker och plantskolor, om du vill lägga till den i din örtträdgård.


  1. Maskros

Traditionellt använd som urindrivande, tyder preliminär forskning på att maskros kan bidra till att förbättra lever- och gallblåsefunktionen. Maskros är av anmärkningsvärt näringsvärde och är full av vitamin A, B6, C, D och K, plus mineraler, såsom järn, kalium, zink och högre nivåer av betakaroten än morötter.


Praktiskt taget ingen del av maskrosplantan går till spillo eftersom roten, bladen och blommorna alla är ätbara och används för terapeutiska ändamål. Prova att blötlägga rötterna för att göra maskroste, stek blommorna som tillbehör eller tillsätt de råa bladen i din favoritsallad.


  1. Mariatistel

Den ört som oftast rekommenderas för att stödja leverfunktionen är mariatistel. Dess aktiva förening, silymarin, har kliniskt bevisats stabilisera cellmembran och stimulera avgiftningsvägar. Den har också antiinflammatoriska effekter, och vissa studier tyder på att den till och med kan hjälpa levern att regenerera vävnad.


Eftersom silymarin inte är särskilt vattenlöslig eller absorberas väl av kroppen, är de flesta mariatistelprodukter standardiserade preparat som innehåller 70 till 80 procent silymarin.


  1. Rödklöver

Denna ört har länge skördats för användning i en mängd olika preparat, inklusive teer, tinkturer, kapslar och topiska produkter. Blommorna stödjer leverfunktionen genom att stimulera gallproduktionen och fungerar som ett effektivt diuretikum, vilket hjälper till att rena blodet och befria kroppen från överflödig vätska. De är rika på isoflavoner – vattenlösliga föreningar som har östrogenliknande effekter och förbättrar cirkulationen, hjärthälsan och klimakteriesymtom.


Rödklöver är också en värdefull källa till många näringsämnen, inklusive kalcium, krom, magnesium, niacin, fosfor, kalium, tiamin och vitamin C.


  1. Gurkmeja

Gurkmeja är en växt i ingefärafamiljen som har använts flitigt inom ayurvedisk och kinesisk medicin för att behandla matsmältnings- och leversjukdomar. Kurkumin är den kraftfulla fytokemiska komponenten som ger gurkmeja sin distinkta ljusgula färg och stimulerar produktionen av galla i gallblåsan. Galla eliminerar gifter i levern och föryngrar celler som bryter ner skadliga föreningar.


Kurkumin är också känt för sina antiinflammatoriska och antioxidativa effekter. Enligt Medical News Today studeras fytokemikalien för att avgöra om den kan vara användbar för att förebygga och behandla cancer och neurodegenerativa tillstånd, inklusive Alzheimers sjukdom. För att få största möjliga hälsofördel behöver du mer än en och annan stänk av gurkmeja, så ett tillskott kan vara rätt väg att gå. Men att laga mat med gurkmeja kan vara ljuvligt och fördelaktigt.


Dess jordiga smak förbättrar pasta, spannmål, soppor, ägg, bönor och gröna bladsauser. För att öka dess effektivitet, krydda din gurkmejainnehållande rätt med svartpeppar. En studie publicerad i Clinical Pharmacokinetics visade att intag av curcumin i kombination med piperin, alkaloiden i peppar, ökade biotillgängligheten av curcumin med häpnadsväckande 2000 %.

Commentaires


Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page