top of page

Proteiner - ett viktigt ämne


Protein är ett ytterst viktigt näringsämne – det förekommer i alla dina celler. Utan protein skulle din kropp inte fungera.

Protein används för uppbyggnad och reparation av celler. I din kropp pågår det hela tiden tusentals kemiska reaktioner som styrs av enzymer. Alla dessa enzymer är uppbyggda av proteiner, liksom de hormoner som reglerar en mängd kroppsliga funktioner. Protein används när ditt hår och dina naglar växter och när gamla hudceller ersätts med nya. Antikroppar – som spelar en mycket betydelsefull roll i immunförsvarets roll – är också uppbyggda av protein.

Exempel på delar av gris och deras proteininnehåll per 100 gram rått kött: Skinksnitsel av innanlår 22 g Fläskfilé 21 g Kotlettrad med svål 19 g Karrékotlett 18 g Sidfläsk 16 g Källa: www.danskeslagterier.dk Så över till böner och linser: Gröna Linser 24 g Kidneybönor 22 g Kikärter 21 g Sojabönor 34 g Mungbönor 24 g Vita Bönor 22 g Källa: www.saltakvarn.se

Fullvärdigt protein
Med ”fullvärdigt protein” syftar man på protein som innehåller essentiella aminosyror i de mängder som kroppen behöver. Fullvärdigt protein förekommer främst i djurvärlden. Sammansättningen av aminosyror i vegetabiliska livsmedel är inte riktigt lika bra. Det innebär att vegetarianer och veganer bör äta varierat, så att de får i sig alla nödvändiga aminosyror.

För vegetarianer gäller:

Äter man något från båda grupperna nedan vid måltiderna behöver man inte riskera proteinbrist, förutsatt att energitillförseln är tillräcklig.

GRUPP 1:

Baljväxter eller produkter därav Grönablad, Alger, Näringsjäst/jästextrakt, Potatis, Bovete

GRUPP 2:

Spannmålsprodukter, dvs sädesslag Ris, Hirs, Majs, Nötter, Frön, Svamp

Köttersättningsprodukter

Köttersättningsprodukter fungerar som alternativ till kött i en persons kost. De utformas ofta för att ersätta kött eller gör det på grund av passande egenskaper (till exempel ett högt proteininnehåll).

En del köttersättningsprodukter framställs genom att råvaran får genomgå en eller flera processer som vanligtvis inte genomförs i hemmet. Exempel på dessa är quorn och tofu samt annan utvinning av sojaproteiner. Andra köttersättningsprodukter kan enkelt tillverkas i hemmet. Man kan även göra olika biff- och köttbullsliknande maträtter med bönor, linser eller ärter kombinerat med någon form av sädesslag som bas. Resultatet blir en maträtt som tillgodoser behovet av fullvärdigt protein. Ett populärt exempel är falafel (serverat med bröd). Vissa vanliga köttbaserade smörgåspålägg, till exempel leverpastej, kan ersättas med hummus eller Tartex produkter.

Källa: www.halso.info, sv.wikipedia.org & www.primavi.se

Comentários


Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page