top of page

Kommunicera "utan våld"

Vad betyder egentligen att vara snäll? Jag träffade en kvinna en gång som var så trött på sin man så hon hatade när han var hemma och älskade när han var borta. Dom hade varit gifta i en så där 25 år. Men hon hade aldrig sagt något åt sin man. Bara låtsades som att allt var OK när han var hemma. Hon tyckte att hon var snäll som inte sa något. Men var hon verkligen det? I så fall vem var hon snäll mot.... Och kanske är det för vanligt att det är så att man tiger ihjäl ett förhållande. Eller så kanske man fastnar man i ett pajkastade där man anklagar den andra för olika saker. "Du är så mesig", "Du är alltid så slarvig", "Du är så jävla tråkig" mm mm Flickor lär sig åsidosätta sina behov - då är man en snäll flicka... Killar lär sig att åsidosätta sina känslor - då är man en riktig man... Hur ska vi kunna mötas? Oavsett är det främsta ärligheten till sig själv man måste beakta. Och kanske lära sig att känna igen sina behov och känslor. Att tillåta sig och sätta ord på det man känner och vilka behov som ligger bakom. Det finns en metod som man kan lära sig och som heter Nonviolent Communication som även är kallad Giraffspråket. Det är ett sätt att relatera till sig själv och andra med största möjliga respekt och empati i sitt sätt att kommunicera med varandra. Denna kommunikationsprocess är utvecklad av Marshall B. Rosenberg och lär oss att:

  • Säga vad vi önskar och vill, på ett sätt som ökar sannolikheten att bli hörda

  • Höra vad andra känner och behöver, även när de uttrycker sig på ett anklagande eller aggressivt sätt

  • Lyssna på och ta hand om oss själva

  • Förebygga och lösa konflikter på sätt som fungerar för alla

Den är uppbyggd i fyra steg: vad vi observerar (fakta), vad vi känner, vad vi behöver, och slutligen vad vi önskar.Exempel på konversation

Istället för att skrika eller på ett aggressivt sätt framföra ett budskap. Som t.ex. när någon aldrig stänger toalettlocket och man känner sig väldigt irriterad och arg...

Vanligen kanske det låter så här: "Jag blir så jävla trött på att du aldrig stänger toalettlocket!"

Om man istället följer "giraffspråket" kan det låta så här: Jag har märkt att du sällan eller aldrig stänger toalettlocket (observation). Jag känner äckel iför det då jag upplever att det pyser ut kloaklukt (känsla). För att slippa känna äckel vill jag ha toalettlocket stängt (behov). Jag skulle vilja att du respekterar det och stänger locket hädanefter. Är det OK? (önskan)

Om man tar ansvar över sina egna behov och lyssnar in vad andra också behöver blir nog världen en bättre plats att vara på för fler!

Jag känner en kvinna som är expert på detta och skriver böcker i ämnet, Katarina Hoffmann i Tranås. Den senaste heter "Vägval 366 dagar". Läs den om du vill på ett enkelt sätt bli introducerad i denna process :-)

Här är lite andra länkar:

http://www.fnvc.se/

http://www.friareliv.se/index.php/sv/vad-ar-nonviolent-communication/141-grunderna-i-nonviolent-communication

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page