Mungbönsgryta - en renande yogisk diet

January 3, 2016

 

 Antagligen är denna gryta det mest hälsosamma, renande och näringsriktiga du kan äta! Vill du följa regelboken till rening, äter du den här grytan i 11-40 dagar. Förutom grytan kan du äta färska frukter, dricka vatten och Yogi Tea (Classic är både renande och värmande)

 

2,5 dl mungbönor

 

 

1,5 dl basmatiris

 

1,5-2 l vatten

 

½ l blandade grönsaker. Bäst är selleri, morot, grön paprika, zucchini, gröna grönsaker

 

1 stor gul lök

 

1/2 hackad eller pressad vitlök

 

1 ”stor tumme” skalad och hackad färsk ingefära

 

1 färsk chili peppar om tillgängligt

 

2-3 msk ghee el bra olja till stekning

 

 

 

Koka bönorna under lock tills de öppnar sig, ca 30 min.

 

Under tiden värm ghee/oljan, lägg i lök och ingefära. Stek tills transparent. Mät upp kryddorna  under tiden. När löken är klar flytta den åt sidan i pannan, ta mer ghee/olja i pannan och lägg i följande kryddor:

 

 

1 tsk gurkmeja

 

2/3 tsk koriander, mald

 

2/3 tsk kummin

 

½ tsk svartpeppar

 

1 tsk curry

 

2 lagerblad 

 

om ej färsk chili, 1/3 tsk cayenne peppar - valfritt

 

Dessa utgör basen. Som omväxling kan du använda fänkål, kardemumma eller bockhornsklöver

 

Stek kryddorna under 1 minut i ghee och blanda sedan väl med löken. Häll i mungbönorna och grönsakerna och låt koka igen. Lägg i riset och mer vatten om nödvändigt. Låt sjuda, rör ofta, tills allt extra vatten är uppsuget, riset är klart och blandat sig med bönorna och grönsakerna. Det skall vara som en tjock gryta. Mera vatten ger en mer sopplik konsistens.

 

Nu kan du ha mer ghee el smör, tamari och/el färska koriander löv för smakens skull.

 

Kan serveras med smält ost ovanpå eller som den är. Kan ätas med chapati eller bröd. Även gott med yogurt. Du kan även ha isbergssallad och avocado till.

 

 

 

Please reload

Utvalda inlägg

Börja med dig själv - ahimsa!

January 3, 2016

1/2
Please reload

Senaste inlägg